News‎ > ‎

Kom i gang med GPU programmering

posted Jan 11, 2011, 7:31 AM by Brian Vinter   [ updated Mar 16, 2011, 12:10 AM ]

Udnyttelsen af processoren på grafikkort, GPGPU’en, til at opnå højere hastighed bliver for tiden promoveret som en sølvkugle for virksomheder der har behov for højere hastighed på deres beregninger. Virksomheder der har beregningsbehov de mener egner sig til GPGPU’er, og måske allerede har overvejelser om at anvende teknologien, inviteres hermed til samarbejde. Virksomhederne tilbydes, gratis, samarbejde med en specialist i GPGPU programmering der vil undersøge potentialerne for udvikling og yderligere samarbejde.

 

Grafik-processorer, primært fra NVidia og AMD, tilbyder regnekraft der er 5-10 gange højere end de hurtigste konventionelle processorer, en forskel der forventes at vokse kraftigt i de kommende år. Samtidigt er er grafik-processorerne blevet så anvendelige at de nu refereres til som general-purpose graphics processing units, GPGPU’er. De sidste år har leverandørerne satset hårdt på generelle anvendelser af GPGPU’er og har lavet programmerings miljøer der skal hjælpe kunder med at anvende processorerne, mest kendte er CUDA og OpenCL. Desværre er GPGPU’er stadigt ikke trivielle at programmere og kræver ekspertise i deres underlæggende arkitektur for at kunne udnyttes effektivt.

Projektet her retter sig imod industrielle anvendelser af GPGPU processorer specielt mhb på at støtte op omkring forskningsresultaterne i SFRs HPHP projekt. Formålet er at virksomheder der overvejer at anvende GPGPU’er, eller muligvis allerede anvender disse, kan få evalueret mulighederne og, hvor der er potentiale men ikke trivielle løsninger, at opstarte et samarbejde mellem universitetet og virksomheden.

Projektet råder over en række eksperter i computer-arkitektur og parallel-programmering, herunder en dedikeret ekspert i GPGPU’er som vil stå for kontakten til for de deltagende virksomheder. Det forventes at konsulenten vil fokusere på samarbejdet med den enkelte virksomhed i en periode på 2-4 måneder.

Alle områder der har overvejelser omkring anvendelse af GPGPU programmering er velkomne til at søge ind i projektet, eksempler kan være:

Ø  Billedbehandling, herunder røntgen og CT teknologier

Ø  Optimerings- og planlægningsopgaver

Ø  Simuleringer

men alle tænkelige anvendelser er velkomne.

 

Yderligere information:

Yderligere information kan fås via projektets hjemmeside:

www.cphhpc.dk

 

Kontakt:

Brian Vinter

Datalogisk Institut, Københavns Universitet

Universitetsparken 5, 2100 København Ø

Tlf. 28 75 14 21, email: vinter@diku.dk

 

 

Henvendelse senest 1 marts 2011, men meget gerne tidligere.

Comments